Den FEDE måde at Vælge Din Næste Bil

Hvis du læser artikler som denne, så befinder du dig sikkert i den meget almindelige situation, at du skal ud at købe dig en ny bil. Det er noget stort set alle bilejere kommer til at stå overfor på et eller andet tidspunkt: den gamle bil kan ikke længere dække dine behov, og den skal derfor erstattes med en ny bil, der dækker dem bedre. Det lyder jo umiddelbart som en simpel opgave, men som du sikkert har fundet ud af, så er det slet ikke så nemt. Der er nemlig så mange muligheder derude at det er svært at overskue dem alle sammen, og det gør det svært at låse sig fast på et valg ? hvad hvis man vælger forkert? Ville det ikke være surt, hvis man valgte en ny bil, og så ugen efter fandt ud af, at man havde overset en mulighed der havde været langt bedre?

Det er frustrerende at gå rundt med denne konstante usikkerhed. Det værste er, at problemet ikke bare kan løses ved at arbejde hårdere. Selv hvis du dedikerede en helt uge til at indsamle oplysninger om alle de biler der findes på markedet lige nu, og det lykkedes dig at komme op med en genial model der kunne sammenligne dem på kryds og på tværs, så ville det stadig være en svær beslutning.

Ville det ikke være rart, hvis der var en smart måde, at gøre beslutningen lettere på? Hvis du bare kunne følge 4 simple skridt, og så ende ud med en bil, som du ville blive glad for? Jeg stod selv i den situation for nyligt, men på bare 3 dage lykkedes det mig at finde frem til, at en Ford Kuga var den perfekte bil for mig.

Det lykkedes mig ved at bruge den FEDE måde at vælge ens næste bil på. Det er en simpel strategi som jeg selv har benyttet mig af flere gange. Metoden består af fire skridt: Filtrér, Eliminér, Destillér og Ekstrahér.

Du starter altså med at filtrere alle de mange forskellige muligheder. Problemområdet er for stort lige nu, da der er for mange biler derude til, at det giver mening at sammenligne dem alle sammen. Der skal derfor laves en grovsortering. Der er mange måder at gøre dette på, men jeg kan godt lide at gøre det ved at vælge et bilmærke. Jeg har gode erfaringer med nogle bilmærker, og har derfor let ved at vælge ét bilmærke over et andet. Alle de store bilmærker producerer lækre biler, så du mister ikke rigtigt noget, ved at skære dine muligheder ned til et enkelt mærke.

Derefter eliminerer du de typer af biler, som ikke er designede til dine behov. En SUV er designet til at løse nogle andre problemer end en Stationcar. Eliminér de typer af biler, som ikke er designede til at løse de behov, som du har.

Nu sidder du tilbage med en række biler, der alle er designet nogenlunde til dine behov. Nu skal du destillere disse muligheder ned til de 3-4 muligheder der bedst dækker dine behov. Læs op på de enkelte bilers relative styrker og svagheder, og find ud af, hvilke styrker der er vigtige for dig, og hvilke svagheder der ingen praktisk betydning har for dig. Ud fra disse faktorer kan du skære udvalget ned til de bedste kandidater.

Til sidst ekstraherer du ganske enkelt den bedste bil ud fra disse muligheder. Igen er der flere måder at gøre det på. Jeg kan godt lide at sætte dem op i et Excel-ark ved siden af hinanden, med alle de relevante stykker data listet under dem, så jeg kan overskue forskellene. Det er dog også på dette punkt, at jeg lytter til min intuition: vores mavefornemmelse kan ofte hjælpe os med at tage højde for de faktorer, som det er svært at sætte ord eller tal på.